Ukoliko aktivno koristite “Upwork”, verovatno ste već primetili da od 28. maja 2026. godine specijalizovani profili više neće biti dostupni.
Sve će se ponovo prikazivati na jednom profilu, i samo on će se koristiti za prijavu na oglase za posao. Međutim, novina je da će se sadržaj sada prikazivati dinamički – relevantne veštine i prethodni poslovi će sada automatski biti istaknuti za svakog klijenta, u odnosu na ono što taj klijent traži.
Lično, volela sam specijalizovane profile jer su mi omogućavali da istaknem i odvojim određene oblasti, kao i da lakše konkurišem za poslove u više različitih srodnih (ali ponekad i manje srodnih) oblasti. Ono što “Upwork” navodi kao razlog za ukidanje specijalizovanih profila je da klijenti žele da vide ceo spektar veština i iskustva na jednom mestu, što potencijalno dovodi do veće verovatnoće za zapošljavanje.
I sve ovo ima smisla, jer klijenti često žele brzu i jasnu sliku – ko ste, šta radite i kakvo iskustvo imate. Međutim, izdvajanje iskustva u posebne specijalizovane profile ponekad može biti i ograničavajuće. Ukoliko se prilikom prijave koristi jedan specijalizovani profil, neka veština ili projekat iz drugog profila uopšte neće biti vidljiv. Tako informacije koje bi klijentu možda mogle biti presudne za odluku ostaju “sakrivene”, iako zapravo predstavljaju važan deo iskustva.
Ipak, ako ste koristili specijalizovane profile, važno je da pre 28. maja 2026. sačuvate sav sadržaj koji želite da zadržite, jer nakon tog datuma neće više biti dostupan.
U praksi, ovo znači da će kvalitet i jasnoća jednog glavnog profila biti važniji nego ikada. Zato je možda pravi trenutak da ažurirate vaš “Upwork” profil, dodate najbolje radove i jasno definišete koje usluge nudite.


